|littleQAISARA|

Monday, February 2, 2009

List Barang Baby (in progress...)

Untuk Bayi - Pakaian

1. Baju: saiz new born 5 pasang, saiz 6-12 bulan 5-7 pasang, lebih pun tak pe sebab boleh pakai sampai umur setahun atau lebih
(gabungkan :seluar panjang dan seluar pendek, baju lengan panjang dan pendek, baju lubang2 utk cuaca panas, singlet dan baju jalan) - baju dh beli, tp rizal xkasi beli byk sbb baby cepat besar.. so tahan je la nafsu nk beli bju baby byk².. xpe² dh besa sket nati bole shopping lg hehe..
2. Stokin/sarung tangan dan kaki: 5-7 pasang - dah beli
3. Sapu tangan: 5 helai - beli 3 helai, nati nk tambah lagi
4. Tuala mandi: 2 helai - dah beli
5. Lampin kain: 1 dozen, multipurpose - dah beli
6. Kain bedung: 3 helai - dah beli
7. Selimut - dah beli
8. Topi yang sesuai - elok ada topi yang boleh lindung dari panas bukan sekadar fesyen - pon dh beli
9. Barut bayi / binder: 10 helai - mak nk tlg buatkan..

Dandanan dan Ubatan

1. Minyak telon, minyak yuyi - ade dlm set bersalin
2. Minyak bayi - baby oil, minyak zaitun pure tu okay gak atau minyak kelapa dara - blom
3. Syampu, sabun - elok beli pek kecik (travel set) sebab takut kulit baby tak serasi - beli travel pack pureen..
4. Ketip kuku (nail clipper) dan setnya dengan gunting kecik - blom beli..
5. Pembersih hidung - berbentuk seperti hon - err xpe ke kalu xbeli?
6. Krim lampin - boleh beli di farmasi jenama antaranya bepanthen (boleh juga digunakan sbg krim nipple merekah jika menyusu) dan drapolene - ni pon blom
7. Lampin pakai buang saiz newborn (jika nak pakai lampin kain boleh juga beli CD - blom jugak
8. Sikat lembut - blom²...
9. Kapas muka / cotton ball - yg ni dah..

Feeding

1. Botol susu - dh beli 1 stanby nk perah susu nati.
2. puting getah untuk newborn (tengok saiz) - done
3. Pembersih botol susu - udah beli dong

Peralatan

1. Besen mandi beserta getah alasnya kalau tiada - biasanya awal2 kita mandikan kat sinki atau besen kecik je yang ambik dari dapur - btol.. blom beli lg..besen byk kt umah
2. Stroller - beli lambat sikit pun tak pe.. lepas abis pantang ke - kne pk dl nk beli ke x..
3. Katil bayi - beli lambat pun tak pe.. sebab kebanyakan ibu terutamanya yg menyusu suka baby tido sebelah... senang menyusu dan perasan kalau dia nangis... - btol².. ni xbeli pn xpe..
4. Kelambu payung - jika rumah ada nyamuk - dh beli
5. Bakul atau beg untuk simpan barang2 baby - tgh survey..
6. Lapik plastik untuk salin lampin bayi. - sesetengah diaper bag ada ni sekali - dah
7. Tilam bayi - jangan pilih yg terlalu empuk sampai muka baby boleh terbenam dalam tu. Boleh juga beli comforter/tilam nipis, nak jalan2 senang - tgh survey..
8. Bantal dan bantal peluk - blom gak...

Untuk Ibu

1. Breastpump - tgh survey..
2. Bekas puding yang kecik comel tu untuk isi susu badan (boleh juga diisi dalam botol susu, tapi pastikan botol susu punya penutup (seal) - bukan tutup atas bulat tu - bekas dadih pn ok..
3. Barut - ada jugak ibu yg pakai girdle je - sekali dlm set bersalin
4. Batu sungai jika ingin bertungku - xnk la guna tungku..
5. Stokin tebal - ade
6. Rempah2 untuk ibu dalam pantang utk letak dalam makanan seperti halia, lada hitam, kunyit, bawang putih - ni boleh beli lambat sikit kang kecut semua - ni mak sediakan.. hehe
7. Nursing bra/Maternity pad - tgh cari yang ok punyer..
8. Jamu/Set Bersalin - nk beli set bersalin leesa formula

huihh.. nmpk gayanyer byk lg aku xbeli nih.. haihh..
sabar fiza.. beli slow²... tp xpe list dh ade, nati mana yang kurang aku topup la sket²..


Full information psl list ni, bole la tgk kt website http://www.ratuhati.com/

5 comments:

chocolate said...

oit... gile awal... ko due bile?!

c@ctus said...

aku dh 30weeks da su.. awal ape.. patut dh complete skrg ni.. aku je lengah²..hehe

fishballisme said...

Banyaknya list barang.. seriau aku tengok

p/s: owner website tu x-ofismet aku hihi.. huhuhu

c@ctus said...

yeke ana... owhhh.. giler la.. dia gelarkan diri ummi..

fishballisme said...

haah, tapi aku tak reg.. hehe.. belom masanya lagi kot. Info2 dia berguna. :)